“Kwaliteit, Kennis en Emotie: de politieke besluitvorming van de 21ste eeuw” met prof. dr. Karen Celis (VUB)

“Kwaliteit, Kennis en Emotie: de politieke besluitvorming van de 21ste eeuw” met prof. dr. Karen Celis (VUB)

Met de Coronaperikelen heeft het vertrouwen in de politiek een flinke deuk gekregen. Bijna 60% van de Belgen wantrouwt politieke partijen en politici, en amper de helft van de bevolking vertrouwt het federale parlement. Burgers haken massaal af van de politiek. Ze zijn boos, verbitterd en angstig. Ze stellen de kwaliteiten en capaciteit van onze politici om hen goed te vertegenwoordigen ernstig - en steeds luider - in vraag. Vertrouwen in de democratische instellingen en haar bewoners zijn evenwel het noodzakelijke cement in een democratie – het gaat dus niet de goede kant uit. De ellenlange formatiegesprekken voor het vormen van regeringen, het gekibbel om ‘de postjes’ en de polariserende toon van het politieke debat zijn bovendien allicht niet behulpzaam om het vertrouwen van de burger weer te herstellen, om het voorzichtig uit te drukken.

Karen Celis tracht echter verder te gaan dan de schade op te meten en kritiek te formuleren. Zij stelt zich de vraag hoe het anders en beter kan. Hoe kunnen we de kwaliteit en capaciteit van onze politici en politieke instellingen verhogen? En wat verstaan we eigenlijk onder ‘kwaliteit’ en ‘capaciteit’? Heeft het te maken met de kennis van onze politici over de burger en/of hun kunde om te besturen? En wat dan met emoties zoals wantrouwen, apathie en boosheid? Volstaan slimme en kundige politici om die negatieve gevoelens ten aanzien van onze democratie om te keren?

Prof. dr. Karen Celis is onderzoeksprofessor Politicologie verbonden aan de vakgroep Politieke Wetenschappen aan de VUB en als dusdanig door radio en andere media gevraagd naar haar analyse van de jongste verkiezingsresultaten. Zij is tevens co-directeur onderzoek van RHEA, het expertisecentrum voor gender, diversiteit en intersectionaliteit. Ze verricht theoretisch en empirisch kwalitatief en comparatief onderzoek naar politieke vertegenwoordiging van groepen (vrouwen, etnische minderheden, klasse, holebi’s en leeftijdsgroepen), gelijkekansenbeleid en feminisme.

  KarenCelis.jpg

Overzicht

Aanvang dinsdag 23-03-2021 20:00
Prijs €5,00
Organisator UPV en HV Waregem, cc de schakel en de standaard boekhandel Waregem
Inschrijven via www.ccdeschakel.be
Website www.ccdeschakel.be
Locatie CC De Schakel

Contact

VC Poincaré

 J. Stormestraat 131/18, 8790 Waregem
  056 44 74 97 (secretariaat Evelien)
  0475 70 73 84 (secretaris VC - Kurt)
 info@vcpoincare.be
KBO 0860016549
RPR Gent, afdeling Kortrijk