apr 16
2020

 

Poincaré staat ter beschikking voor vrijzinnig humanistische plechtigheden (bij geboorte, relatie/huwelijk of afscheid). Je kan er een geschikte ruimte gebruiken en kan er rekenen hulp bij de praktische organisatie. Een vrijzinnig humanistische consulent van het huisvandeMens helpt je bij de invulling van een plechtigheid. 

huisvandeMens Kortrijk, Overleiestraat 15A, 8500 Kortrijk
T 056 25 27 51, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor zaalgebruik en programmatie kan je terecht via mail bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 056 44 74 97. 


Relatieplechtigheid

Trouwen of samenleven zijn bijzondere gebeurtenissen. Mensen kiezen heel bewust om de toekomst met de ander door te brengen en dat mag gevierd worden. Met elkaar, met de familie, vrienden en collega's. Een relatieplechtigheid geeft uitdrukking aan de gevoelens en verlangens van het koppel. Dat kan in de vorm van een toespraak, aangevuld met muziek en eventueel met gedichten, een fotoprojectie of andere elementen. In voorbereidend(e) gesprek(ken) bekijk je samen met de consulent de mogelijkheden met betrekking tot het verloop van de ceremonie en teksten. Praktisch gezien maak je het best telefonisch een afspraak zodat het gesprek kan ingepland worden. Contacteer VC Poincaré/huisvandeMens minstens een halfjaar tussen aanvraag en effectieve uitvoering.

 

Geboorteplechtigheid

De komst van een kind beïnvloedt je leven. Wanneer je mama of papa wordt van een klein wezentje dat volledig afhankelijk is van je, sta je stil bij bij wat echt telt in het leven. Bij wat je echt belangrijk vindt. Bij liefde, bij verantwoordelijkheid, bij de relatie die jij zelf hebt met je familie en vrienden, bij de wereld en hoe die in elkaar zit. Bij wat dit kind precies voor je betekent, wat je graag zou zien gebeuren in zijn leven, wat je hem toewenst.
Een vrijzinnig humanistisch welkomstfeest is het moment bij uitstek om bij deze dingen stil te staan. 

 

Afscheidsplechtigheid

Iemand verliezen die je dierbaar is: het is één van de zwaarste dingen in een mensenleven en het went nooit. Toch worden we allemaal vroeg of laat geconfronteerd met een afscheid. Mensen die niet godsdienstig zijn, hebben weinig boodschap aan een afscheid waarbij een god of het hiernamaals centraal staat. Zij kunnen op hun manier vaarwel zeggen tijdens een vrijzinnig humanistische afscheidsplechtigheid. Dit niet hetzelfde als een burgerlijke uitvaart. Wanneer je kiest voor een vrijzinnige plechtigheid, neem je een levensbeschouwelijk standpunt in. De aanvaarding van de dood als definitief einde van het leven, betekent voor vrijzinnig humanisten het onherroepelijk afscheid van een dierbare. Daarom richten wij ons op het leven voor de dood.

Een consulent neemt rustig de tijd om met je te praten en te luisteren, om stil te staan bij wat de overledene voor jou betekent en bij de gevoelens die dit verlies met zich meebrengt. Op basis van de verhalen die je vertelt, wordt een persoonlijke afscheidstekst geschreven. Deze wordt samen met de eventuele teksten van de familie en vrienden en met door jou gekozen muziek en/of poëzie tot één geheel gevormd. Veelal draagt een medewerker van het huisvandeMens de teksten zelf voor, tenzij jij of een andere nabestaande dit liever zelf doet.

Vaak vindt een afscheidsplechtigheid plaats in het crematorium of op de begraafplaats, maar niets belet je om voor een andere plaats te kiezen. VC Poincaré biedt praktische ondersteuning om op een serene en waardige manier afscheid te nemen.

Contact

VC Poincaré

 J. Stormestraat 131/18, 8790 Waregem
  056 44 74 97
  0475 70 73 84 (secretaris VC - Kurt)
 info@vcpoincare.be
KBO 0860016549
RPR Gent, afdeling Kortrijk